In English

2011 året som gick

2011 är nu slut och vi har precis börjat med ett nytt år där vi ser fram till nya utvecklingar och innovationer för kommunikations- och samarbetslösningar. 2011 var ett år med en del spännande utvecklingar på marknaden.

Dock var det inget år där nya revolutionerande innovationer eller produkter blev introducerat på marknaden. Året var kännetecknat av konsolidering, mognat av befintliga lösningar samt acceleration av existerande trender.

Nedan har vi försökt att samla de viktigaste händelser som vi tycker formade året 2011:

 1. Steve Jobbs avlider! En fantastisk innovatör och entreprenör gick bort. Jobs han revolutionera en handfull marknader (PC, musik, animerat film, mobiltelefoner) och lämnade efter sig ett vacuum som jag hoppas både Apple och konkurrenter förmår att fylla med nya spännande produkter, tjänster och innovationer.
 2. Uppköp och konsolidering:
  • Microsoft köper Skype: överraskande uppköp som resultera i många spekulationer om hur Microsoft kommer att nyttja och positionera Skype i sin portfölj av produkter och tjänster. Flera frågor än svar och Microsoft har väl fortfarande inte riktigt svarat direkt på hur Skypes framtid kommer se ut som en del av Microsoft familjen.
  • Polycom köper HPs Halo samt webbaserat videokonferenslösning för mobila enheter
  • Google köper Motorola Mobility och förstärker sin position som nummer ett på marknaden för smartphones
 3. Molntjänster flyttar sig vidare i Gartners hypecurve. Dock är det fortfarande en omogen marknad som måste utvecklas ett par år till innan vi kommer att se seriösa migreringar och satsningar från stora organisationer.
 4. Smartphones och surfplattor intar permanent plats i många organisationer som inser affärsnyttan och fördelarna med mobilitet för medarbetare. Ingen iPhone 5 under 2011 och ingen ny utmanare i sikte. Windows Phone 7 mognar som operativsystem och Nokia-Microsoft samarbetet lansera första telefonen som dock inte blir brett tillgänglig.
 5. Explosion för datatrafik i mobila nätverk. Surfupplevelsen på smartphones stagnera i Svenska storstäder och operatörerna kämpar för att hålla priserna uppe och trafiken nere.
 6. 4G lanseras i begränsat omfång men lurarna fattas.
 7. Microsoft och Cisco är tydliga och dominerande marknadsledare för integrerade kommunikationslösningar.
 8. Cisco samlar sin plattform för Unified Communication och utgör ett starkt lösningsalternativ som helhetsplattform, där det som står ut från tidigare är en enhetlig klient (Jabber) i PC, smarphone och platta som tillåter deltagande i web- och videomöten ”from any device”.
 9. Microsoft Lync Server 2010 tar fart och ses nu mera som en möjlig avtagare till den traditionella telefonväxeln för många organisationer. Gartner inkludera för första gång Microsoft som en seriös leverantör av telefonlösningar i deras Magic Quadrant för Corporate Telephony Systems.